Türkiye, halen bitkisel ilaç üretemiyor

Geri Eklenme Tarihi : 03-12-2014

Türkiye, halen bitkisel ilaç üretemiyor

 

Binlerce endemik bitkiye sahip olan Türkiye, halen bitkisel ilaç üretemiyor. Daha çok aktarlar tarafından satılan ve üretilen bitkisel ilaçlar ise çoğu zaman kalite standartlarını sağlamıyor ve tedavi etmiyor. Oysa Avrupa’da soğuk algınlığından depresyona kadar pek çok alanda doktorlar bitkisel ilaca başvuruyor.


Bezmialem Vakıf Üniversite’sinde kurulacak Türkiye’nin ilk ve tek Fitoterapi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal, Türkiye’de 4 bine yakın endemik bitki olduğunu kaydederek, “Maalesef Türkiye’nin geliştirdiği bir ilaç molekülü olmadığı gibi elindeki bitkileri de ilaca dönüştürebilmiş değil. Genelde bitkiyi satıp ilaç olarak geri alıyoruz” dedi.  artal, fitoterapi merkezinde hazırlanan bitkisel ilaçların yanı sıra bu ilaçları tedavi edecek doktor ve eczacıları da yetiştireceklerini söyledi. Bezmialem Hastanesi’nde bitkisel ilaçlarla tedavi merkezi açılacağını kaydeden Kartal, “Üniversite olarak doktor ve eczacı yetiştireceğiz. Hastanemiz de ise bitkisel tedavi yapılacak” açıklamasını yaptı.

Nar kabuğunu satıp ilaç olarak geri alıyoruz

Türkiye’de 12 çeşit bitki olduğunun altını çizen Kartal, bunun yaklaşık 4 bininin endemik olduğunu söyledi. Prof. Drb Murat Kartal, Türkiye’nin yurt dışına daha çok bitki olarak sattığını kaydederek, “Türkiye kuşburnunu meyve olarak satıyor; ilaç olarak geri alıyor. Nar kabuğunu satıyor, onlar kabuklardan yapılan ilacı satın alıyor. Türkiye çörek otuna satıp, yağını geri alıyor. Bunun zamanı geldi. Gıda, ilaç ve kozmetik  alanlarda bitkisel ham maddelerimizi satabiliriz” dedi.

- AVRUPA BİTKİYLE ŞİFA BULUYOR

Merkezin İstanbul  Kalkınma Ajansı’nın 1 milyon 361 bin TL’lik desteğiyle kurulacağını kaydeden Prof. Dr. Kartal,  Avrupa’da doktorların hastalara sentetik ilaçtan önce bitkisel ilaç tedavisini verdiklerini hatırlattı. Sentetik ilaçların yan etkilerinin çok yüksek olduğunun altını çizen Kartal, şu bilgileri verdi:  Avrupa’da soğuk algınlığı nedeniyle doktora gittiğinizde hemen antibiyotik vermezler. Önce bitkisel ilaçlar ve ekstreler veririler. Avrupa’da en fazla kullanılan antidepresan ilaç kantarondur. İnsanlara ilk başta yan etkisi çok olan antidepresanlar önerilmez. Türkiye’de ise maalesef bunun
tam tersi bir durum var.”
 
 

Stargazete/ Güldem KILIÇ
 


ECZACININ SESİ

SS Güney Eczacıları Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi

Mesudiyet Mahallesi 112. Cadde No: 39 Akdeniz / MERSİN

0(324) 241 10 00

Gizlilik ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© gek.org.tr | Güney Ecza Kooperatifi Bilişim Sistemleri | Tüm Hakları Saklıdır

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

Facebook Instagram Linkedin X Youtube